учитель - сонце...

У слові — вчитель — все життя і мрії,
Політ душі і веселковий цвіт.
Найкращі помисли, свята любов, надії,
І вчитель сам — це неповторний світ.

Він все життя з відкритою душею
Йде до людей, щоб світло донести.
Учитель сяє для усіх зорею
І відкриває їм нові світи.

Надія Красоткіна


Розмальовки "Життя без стресів"


      Використання розмальовок- це один із нових видів арт-терапії, також чудовий спосіб відпочинку. Розмальовки допомагають побороти стрес та налаштуватися на позитив.
      Дані розмальовки з'явилися у книжкових крамницях Європи з 2011 року, де відразу стали  мегапопулярними. 

     Психологи розмальовки "Життя без стресів" відносять до видів арт-терапії. Цей вид діяльності дуже схожий на медитацію, користь якої вже давно доведено. Розмальовки можуть стати чудовим хобі, схожі на плетіння, вишивку тощо. При розмальовуванні зовсім відсутній ризик того, що робота вийде невдалою. Однакові розмальовки нестимуть зовсім різні результати. Скоріше, розмальовку вийде іншою, ніж у товариша.
      Таким чином, розмальовки "Життя без стресів" не виступають повноцінною заміною арт-терапії, але є релаксом від повсякденних негараздів.
     

Розмальовки для дорослих

      Здавна існують практики, пов'язані з малюванням для дорослих. В Індії використовували практику розмальовування мандал (сакральний символ, що використовується в медитаціях в буддизмі,  ритуальний предмет)




Буддистські храми, мусульманські мечеті та християнські храми використовують мандали в архітектурі.
Більш ста років потому відомий психолог Карл Юнг пропонував своїм пацієнтам розмальовувати для того, щоб краще пізнати себе.

Навіщо дітям потрібні розмальовки 


При розфарбовуванні розвивається дрібна моторика руки, що пов'язано з розвитком мислення, а також з успішністю розвитку письма.
Дитина, розфарбовуючи якийсь об'єкт, знайомий або незнайомий для неї, поповнює свої знання про форму, колір цього об'єкта, розвиває спостережливість.
Розмальовка- шлях у світ образотворчого мистецтва, у світ творчості, це розвиток художнього смаку дитини.

Використання розмальовок "Життя без стресів" у ДОУ "Супутник"


Звичайно, для багатьох вихованців та педагогів запропоновані розмальовки не були дивиною. Але практика показала, що роботи виконувались із задоволенням, майже всі розмальовки було закінчено.



 Психологом Клим Ю.В.  було розміщено зразки "популярних" розальовок у групі ДОУ, з метою продовження терапії вдома, та зразки для дорослих.
Пропоную читачам обрати для себе декілька розмальовок у розділі " Поради психолога", розмальовки "Життя без стресів" .

Автор статті- Клим Ю.В.

Фотоматеріали - Клим Ю.В.